top of page

Je hebt besloten om een Golden Retriever in huis te halen?​

Je bent dan op het goede adres en graag willen we eerst iets hierover vertellen,
daarom vragen we je om dit verhaal eerst te lezen voordat je definitief besluit om verder te gaan.

​

Heb je wel eens gedacht aan de volgende punten?

Een Golden Retriever hebben is leuk, maar hij/zij moet worden uitgelaten, er moet mee gewandeld worden, je moet hem/haar opvoeden, met hem/haar spelen en niet te vergeten hem/haar goed verzorgen.
Heb je hier tijd voor? Als je nee zegt, kun je beter direct stoppen met lezen.
Heb je wel tijd, dan kun je verdergaan met lezen.

​

Een Golden Retriever is een sociale hond, hij/zij houdt erg van veel gezelligheid. Ben je de hele dag van huis neem dan zeker geen hond. Een hond die veel alleen is, kan uit eenzaamheid en frustratie gaan blaffen, janken, plassen of de boel gaan vernielen. Hier kan de hond niets aan doen. Hij/zij houdt tenslotte van de mensen. Je moet, zeker als je kiest voor een Golden Retriever, erop rekenen dat je minimaal 2 uur per dag met de hond ‘bezig bent’. Zeker onze pups die uit oudercombinaties komen met een zekere 'Will to Please' hebben een bepaalde uitdaging nodig.
Overweeg heel goed of je daar de tijd voor hebt, elke dag weer.
Als je deze tijd er niet voor (over) hebt, begin er dan niet aan.

​

Er komt echter nog wat meer kijken bij de verzorging van een Golden Retriever. Hij/zij zal ook wel eens naar de dierenarts moeten. Daarnaast moet een Golden getrimd worden, heeft hij/zij goed kwaliteitsvoer nodig en wat speeltjes en kunnen er ook andere kosten ontstaan, zoals een gehoorzaamheidscursus, enz. Dit is iets waar je bij stil moet staan, nu en ook voor de komende jaren.

​

Een Golden Purposes puppy gaat uitsluitend naar gezinnen die de hond heel veel liefde en aandacht zullen geven. Waarbij de hond bij het gezin in huis zal zijn en als een volwaardig gezinslid wordt gezien. Een hond is voor het leven, niet voor even...

​

Stamboom of niet? En wat betekent dit concreet

​

Tegenwoordig kan je de term 'Golden Retriever puppy' niet intikken in Google zonder op tal van zoekertjessites te stoten, vaak met pups zonder stambomen.
Een stamboomloze hond is niet minderwaardig aan een hond met stamboom, maar je dient je vragen te stellen bij de beweegredenen van deze fokkers. Veel van deze 'oeps'-nestjes zie je met de regelmaat van de klok terugkomen of op het zoekertje staat een HK-erkenningsnummer (Honden/KattenKwekerij).

​

Bij het aankopen van een hond zonder stamboom blijft alles bij je pup één groot vraagteken (afstammeling, gezondheid, enz.). Met andere woorden, deze stamboomloze fokkers hebben vrij spel met hun honden en de wijze waarop zij zelf wensen te fokken.
Terwijl het fokken met een stamboom ook vele regels en verplichtingen meebrengt voor de fokker.
Er geld een minimum- en maximum leeftijd voor fokdieren, verplichte rusttijd van de teef (max.2 nesten/2j), verplichte testen en de pups dienen op 6 - 7 weken een DNA controle te ondergaan om de afstammeling te bevestigen.

​

Inzake gezondheidstesten worden de ouderdieren getest op heupdysplasie d.m.v. een röntgenfoto en krijgen ze daarvoor een score HD A,B,C,D of E. Enkel HD A, B en C zijn toegelaten in de fok, de overige worden uitgesloten. Daarnaast worden er tevens rontgenfoto's genomen van de ellebogen voor de beoordeling van elleboogdysplasie. Jaarlijks dienen ze ook een ECVO (oogonderzoek) te ondergaan bij een erkende oogspecialist (het aantal is sterk beperkt in België), dit om diverse genetische oogaandoeningen uit te sluiten.

​

Voor vele pupkopers is een stamboom een onbelangrijk papiertje, dat instant in de kast verdwijnt,
maar het is de enige manier waarop je informatie kan verkrijgen over de afkomst van je hond (gezondheid, karakter, uiterlijk, enz).

​

Een stamboom bied geen 'garantie' op een gezonde pup, maar als fokker trachten we wel door doordachte combinaties te doen het gezondheidsrisico tot aan het minimum te beperken.

Zo maken wij een hele stamboomstudie om te kijken of daar geen bezwarende dubbelingen plaats vinden en de gezondheidsuitslagen van de (verre)voorouders (en zelfs die hun broers/zussen). 

Voordat wij bekend maken welke oudercombinatie wij maken voor onze pups is er reeds minimaal één jaar aan voorbereiding aan vooraf gegaan. Het opzoeken van leuke reuen, een eerste selectie maken, stambomen uitpluizen en hoe staat die t.o.v. onze moederlijn, voorgaande nestjes van de potentiële reuen in kwestie opzoeken en bekijken (gezondheid, karakter en uiterlijk) om dan uiteindelijk die ene reu uit te kiezen en contact op te nemen met diens eigenaar. 

​

Hoe gaan we te werk nadat de aankondiging online staat?


Vanaf het moment dat de aanmeldingslijst geopend is kan u ons per mail contacteren
via het emailadres goldenpurposes@outlook.com .
We vragen geïnteresseerden om ons dan per mail te contacteren en hun huidige situatie te schetsen:
-gezin/woonsituatie/dient de hond trappen te doen
-ervaring met honden 
-verwachtingspatroon van hun toekomstige hond en waarom een golden retriever?
-Welke activiteiten gaat u met de hond lopen? (gehoorzaamheid/agility/huishond/jacht/show/...)
-Voorkeur reu of teef en waarom?
-Visie op castratie/sterilisatie?
-Enz

Vervolgens zullen wij vragen om nog een korte vragenlijst in te vullen zodat we makkelijk het overzicht kunnen behouden. Geïnteresseerden met een interessant profiel ontvangen we voor een gesprek en kennismaking met ons en onze honden. Na dit gesprek word beslist u al dan niet op de wachtlijst te plaatsen.

Na de bevalling contacteren we de gezinnen binnen de 72uur met het heugelijke nieuws (jammer genoeg gaan we zelfs op dat moment nog mensen moeten teleurstellen, afhankelijk van het aantal pups en de verhouding reuen/teven) en houden we hen nadien ook systematisch op de hoogte van de vorderingen van het nest. Vanzelfsprekend plannen we ook bezoekmomenten. 

bottom of page